Φιλοσοφική Σχολή - Τμήμα Ψυχολογίας
Εργαστήριο Κλινικής Έρευνας: υποκειμενικότητα και κοινωνικός δεσμός
ΕΡΕΥΝΑ
Το Εργαστήριο στοχεύει στην προαγωγή της κλινικής έρευνας για την υποκειμενικότητα στον σύγχρονο κοινωνικό δεσμό, στο θεωρητικό και κλινικό πλαίσιο της ψυχανάλυσης και της κλινικής ψυχολογίας, και της ιατρικής στους άξονες της αξιολόγησης, παρέμβασης, πρόληψης, και έρευνας, όπως αυτές εφαρμόζονται στην υγεία, την εκπαίδευση και την κοινότητα, καθώς και σε συναφείς επιστημονικούς τομείς και εφαρμοσμένα επιστημονικά πεδία.
Ειδικότερα, το Εργαστήριο επικεντρώνεται στους εξής ερευνητικούς άξονες:
- Υποκειμενικότητα και ιατρική
- Υποκειμενικότητα και διαδικασίες παγκοσμιοποίησης
- Σώμα, υποκείμενο και κοινωνικές πρακτικές
- Υποκειμενικότητα, κοινωνικός δεσμός και πολιτικό
- Υποκειμενικότητα και εμφυλοποίηση
Κατά την τρέχουσα περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάτω έρευνες:
- Μελέτη με τίτλο: «Κατασκευή και προσαρμογή σε ελληνικό πληθυσμό προβολικού εργαλείου αξιολόγησης για παιδια». Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η κατασκευή ενός ελληνόφωνου προβολικού εργαλείου συμπλήρωσης ιστοριών για παιδιά 6-12 ετών και η προσαρμογή του στο γενικό πληθυσμό, αλλά και περαιτέρω διερεύνηση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών σε επί μέρους ομάδες του. Για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται ως αφετηρία δύο γαλλόφωνες ευρέως διαδεδομένες δοκιμασίες συμπλήρωσης ιστοριών: α) η Δοκιμασία των Μύθων της Düss και β) το Τεστ των Ιστοριών της J. Royer. Η κατασκευή του νέου εργαλείου θα βασιστεί σε μετάφραση, συγκερασμό και προσαρμογή των ιστοριών των δύο γαλλόφωνων δοκιμασιών, ενώ θα προστεθούν και πρωτότυπες ιστορίες, επικεντρωμένες στη διερεύνηση σύγχρονων θεμάτων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός έγκυρου σύγχρονου κλινικού εργαλείου, το οποίο θα καλύπτει τα βασικά αναπτυξιακά ορόσημα σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, ενώ επιπλέον θα επιτρέπει την διερεύνηση σύνθετων ζητημάτων στη ζωή του παιδιού (μονογονικές, ομογονικές οικογένειες, βιώματα κακοποίησης κ.α.). Η έρευνα αυτή διεξάγεται κατόπιν έγκρισής της από την Επιτροπή Ερευνητικής Δεοντολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας.
- COVIDEUIL: «Θάνατος και πένθος υπό συνθήκες COVID-19: Πένθος και ψυχική υγεία σε συνθήκες που περιορίζουν τη φροντίδα ασθενών και τις τελετουργικές διαδικασίες». Πρόκειται για διεθνή μελέτη με έδρα το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), Université du Québec à Chicoutimi (Καναδάς), Université de Genève (Ελβετία), Université catholique de Louvain (Βέλγιο), Universidad de Alicante/Universitat d'Alacant (Ισπανία), Universidade de Coimbra (Πορτογαλία), Universidad Autónoma de San Luis Potosí, UASLP (Μεξικό). Η διαχρονική αυτή μελέτη διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες βίωσαν τη νοσηλεία οικείων προσώπων, το πένθος για την απώλειά τους και τις επικήδειες τελετές, στα πλαίσια των μέτρων υγειονομικού περιορΙσμού λόγω της πανδημίας της COVID-19. Η μελέτη διενεργείται με ποσοτικά και ποιοτικά μεθοδολογικά εργαλεία, κατόπιν έγκρισής της από την Επιτροπή Ερευνητικής Δεοντολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας.
- «Διερεύνηση της επιδημιολογίας, της ποιότητας ζωής και των αναγκών ατόμων που κάνουν ψυχαγωγική χρήση ψυχοδραστικών ουσιών κατά το σεξ (chemsex)». Υλοποίηση: Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" σε συνεργασία με τη Δ’ Παθολογική Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν» και την Α’ Παθολογική Κλινική ΓΝΑ «Λαϊκό». Διάρκεια: 02/2018 – 12/2019.
- «Μη συναινετική αφαίρεση προφυλακτικού (stealthing): Παράγοντες κινδύνου σε ελληνικό πληθυσμό cis και τρανς εργαζόμενων στο σεξ και ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες». Υλοποίηση: Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" σε συνεργασία με τη Δ’ Παθολογική Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν» και την Α’ Παθολογική Κλινική ΓΝΑ «Λαϊκό». Διάρκεια: 01/2022- σήμερα.
- «Πατρότητα κατά την πρόωρη γέννηση και COVID-19».
- «Η χοροκινητική ψυχοθεραπεία ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης κατά την τριετή διάρκεια των εφαρμοσμένων προγραμμάτων κίνησης, τέχνης και θεραπείας με ασθενείς των στεγαστικών δομών Αττικής της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας», σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (Άντα Παϊζη).